Met deze parafraseren tools zet je jouw essay of scriptie in eigen woorden

parafraseren-tool

Tentamens halen zijn enorm belangrijk voor studiepunten in het hbo en wo, maar ook essays schrijven en een scriptie zijn essentieel in dit proces. Dat je hierbij veel (wetenschappelijke) informatie moet verzamelen, is vast geen verrassing. Die grote hoeveelheid informatie uit andere artikelen zet je op een correcte manier om naar je eigen artikel: oftewel door te parafraseren. Dat kan je op verschillende manieren doen. In dit blog vertellen we je alles over parafraseren tools.  

Wat is parafraseren?

Tijdens je studie draait het allemaal om studiepunten halen. Dat doe je door tentamens te maken over de behandelde stof tijdens de colleges, maar ook door het schrijven van essays. Door artikelen te schrijven over de materie leer je op een andere manier de behandelde onderwerpen interpreteren. Een essay of scriptie is in feite jouw interpretatie van andermans (wetenschappelijke) artikelen. Daarbij mag je niet letterlijk de content van de auteurs overnemen, maar je mag deze informatie wel parafraseren. Parafraseren betekent dat je het idee van een ander in je eigen woorden uitdrukt. Het is een manier om onderzoeken en bijbehorende (wetenschappelijke) artikelen van een ander te gebruiken voor je eigen onderzoek.

Wat is het verschil tussen parafraseren en citeren?

Voor we verschillende parafraseren tools bespreken, is het eerst belangrijk om het verschil tussen parafraseren en citeren duidelijk te maken. Als je iemand citeert, dan neem je de letterlijke woorden van deze persoon over, bijvoorbeeld wanneer je een quote van een persoon in een artikel opneemt. Verstandig is om dit niet te vaak te doen, want dan lijkt het net alsof je de bronnen zelf niet begrijpt of geen moeite doet om de tekst te interpreteren en in eigen woorden te zetten. Parafraseer je de tekst daarentegen, dan blijft je eigen interpretatie leesbaar in de samengevatte alinea of zin.

Ben je aan het citeren, dan wil je dus de letterlijke woorden van de persoon in kwestie overbrengen. Neem je bijvoorbeeld een deel van een interview over in je essay of scriptie, dan citeer je de geïnterviewde persoon. Verwerk je de uitspraken in een alinea waarin je de woorden bespreekt, dan ben je aan het parafraseren.

Hieronder lees je een viertal tips voor het parafraseren van (wetenschappelijke) informatie voor in je essay of scriptie. 

Tip 1: verander de volgorde van de zin

De eerste tip om te parafraseren is direct de meest effectieve. Een belangrijkste manier om een tekst van een ander succesvol te parafraseren naar je eigen woorden, is door de volgorde van de zin te veranderen. Door de zinsstructuur te veranderen, kan je bijvoorbeeld ook gebruikmaken van passieve en actieve vormen om de zin je eigen stem te geven.

Tip 2: gebruik synoniemen

Het kan lastig zijn om in je eigen woorden de uitspraken van een andere auteur te omschrijven, maar gelukkig kun je altijd meerdere woorden of zinsdelen vervangen door synoniemen. Als je moeite hebt met zelf andere woorden bedenken voor een zin, dan bestaan er ook bepaalde online middelen om je hierbij te helpen. Je hoeft dan slechts het woord in te vullen waar je een synoniem voor zoekt en de machine helpt je op weg. Voor sommige woorden bestaan geen synoniemen, dus in dat geval kan je slechts de volgorde van de zin veranderen.

Tip 3: verspreid de informatie over meerdere zinnen

Wanneer je de informatie van een andere auteur nodig hebt voor je eigen artikel, is het slim om deze op te delen in meerdere zinnen. Door een lange zin te splitsen in twee korte zinnen, verandert de tekst direct. Deze manier van parafraseren is ontzettend effectief. Andersom kan ook: voeg een paar korte zinnen samen tot één lange zin. Let er hierbij wel op dat de zin grammaticaal klopt.

Tip 4: verander de zinsstructuur

Tot slot kun je ook de zinsstructuur wijzigen om een tekst te parafraseren. Je kan dan de zin veranderen van vorm. Bijvoorbeeld van bedrijvende (actieve) vorm naar lijdende (passieve) vorm. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder:

Bedrijvend: Dat meisje schrijft een essay

Lijdend: Het essay wordt door dat meisje geschreven

In de eerste zin van het oorspronkelijke citaat is het onderwerp ‘dat meisje’, terwijl ‘een essay’ het lijdend voorwerp is. Het onderwerp, dat meisje, voert in dit geval dus de actie uit, namelijk het schrijven van een essay. Het oorspronkelijk citaat is hier dus geschreven in de bedrijvende (actieve) vorm. In het geparafraseerde voorbeeld wordt het essay door het meisje geschreven. De parafrase staat dus in de lijdende (passieve) vorm.

Een aantal tools om te parafraseren op een rij

Er is een aantal gratis tools op het internet te vinden die je helpen om grote hoeveelheden informatie te parafraseren. Bij deze tools voer je gemakkelijk de originele tekst in waarna de tool deze vervolgens voor je parafraseert. Hieronder een aantal van deze gratis tools op een rij:

  • Prepostseo

  • Paraphraser

  • Editpad

  • Rephrase

  • Paraphraz

Hoe het parafraseren in zijn werk gaat, verschilt per tool. Zo werkt de tool van Paraphraser bijvoorbeeld op basis van AI-technologie.

Parafraseren: wanneer wordt het plagiaat?

Er geldt een aantal voorwaarden aan parafraseren. Als je je niet aan deze voorwaarden houdt, pleeg je plagiaat. Ten eerste moet de bron altijd vermeld worden. Als je dat niet doet, kopieer je het onderzoek van de ander. Ten tweede moeten de woorden van de auteur in andere woorden worden uitgedrukt, anders ben je letterlijk iemands tekst aan het overnemen en dus plagiaat aan het plegen. Tot slot is het van belang dat de betekenis van de tekst niet is veranderd. Verdraai je de woorden van de auteur zodanig dat de woorden een andere strekking krijgen, dan heb je de tekst niet op de juiste manier geparafraseerd.

Wat is het verschil tussen samenvatten en parafraseren?

Verwarring over samenvatten en parafraseren komt regelmatig voor, maar toch zit er een verschil in deze twee termen. Een samenvatting is namelijk een groot deel of een compleet onderzoek beschrijven in een verkorte versie. Een parafrase daarentegen heeft meestal ongeveer dezelfde lengte als het origineel, maar dan in eigen woorden. Een samenvatting is dus beduidend korter dan het origineel.

Wat kan De Studenten Advocaat voor jouw betekenen op het gebied van plagiaat?

Als jij je scriptie aan het schrijven bent en je citeert of parafraseert andere auteurs, dan kan het gebeuren dat dit verkeerd geïnterpreteerd wordt door degene die het stuk moet beoordelen. De hogeschool of universiteit zal jou dan middels een officiële brief of e-mail beschuldigen van plagiaat en uitnodigen voor een gesprek. Geeft de examencommissie jou geen gelijk, dan krijg je een straf.

Maar geen paniek: je kunt tegen deze straf in beroep gaan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Bij De Studenten Advocaat zijn we gespecialiseerd in juridische zaken die te maken hebben met negatief bindend studieadvies (BSA), fraude en plagiaat. Krijg je hier als student mee te maken tijdens je opleiding, neem dan contact met ons op. Zo sta jij als student juridisch sterk in je schoenen.

 
 
Previous
Previous

Voorkomen is beter dan genezen: gebruik een plagiaatchecker

Next
Next

Je propedeuse halen: alles wat je erover moet weten