Wat is het College van Beroep voor de Examens (CBE) en waartegen kun je in beroep gaan?

CBE

Elke universiteit of hogeschool heeft een College van Beroep voor de Examens (CBE), waarbij studenten in beroep kunnen gaan tegen bepaalde beslissingen van de examencommissie. Denk bijvoorbeeld aan beslissingen over vrijstellingen, het bindend studieadvies, fraude, plagiaat en tentamens. Het CBE is een onafhankelijk beroepscollege, waarbij de leden afkomstig zijn uit diverse faculteiten. Lees hieronder meer over het CBE, waartegen je in beroep kunt gaan en hoe je een beroepschrift kunt indienen bij dit onderwijsorgaan.

Wat is het College van Beroep voor de Examens, ofwel CBE?

Het CBE is een onafhankelijke instelling, die vastgesteld is in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, net zoals de examencommissie. Het onderwijsorgaan bestaat uit maximaal vijftien leden. Zowel studenten als medewerkers met een onderwijsgevende functie zijn lid van het college. De voorzitter en plaatsvervangend voorzitter zijn juristen en werken niet op de hogeschool of universiteit. Het College van Beroep voor de Examens is bij elke zitting samengesteld uit drie leden: een voorzitter, een docent-lid en een student.

Wat doet het CBE?

Het College van Beroep voor de Examens, ofwel CBE, bekijkt of degene die de beslissing heeft genomen (meestal de examencommissie) in alle redelijkheid tot die beslissing is gekomen. Het CBE zal bijvoorbeeld niet inhoudelijk oordelen of je wel of geen vrijstelling had moeten krijgen voor een bepaald vak, maar kijkt wel of de examencommissie zorgvuldig heeft gehandeld en of de beslissing in alle redelijkheid tot stand is gekomen. Simpel gezegd: of de examencommissie op zorgvuldige wijze heeft getoetst of je wel of geen vrijstelling had moeten krijgen. Als er niet op de juiste wijze getoetst is, kan je beroep gegrond worden verklaard en draagt het CBE de examencommissie op om een nieuwe beslissing te nemen.

De werkwijze van het College van Beroep voor de Examens (CBE) is uitgewerkt in het reglement van orde. Dit reglement bevat regels over de gang van zaken binnen een onderwijsinstelling. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken: hoe komt een besluit tot stand, wat zijn de taken van de commissies en wie heeft welke bevoegdheid? Overweeg je in beroep te gaan, dan doe je er verstandig aan dit reglement en het studentenstatuut van tevoren te bekijken. 

Waartegen kun je in beroep gaan bij het CBE?

Je kunt beroep instellen bij het College van Beroep voor de Examens tegen besluiten van de examencommissie waar je het niet mee eens bent. Hiertegen kun je beroep instellen:

  • Beslissingen rondom het afstuderen.

  • Een negatief BSA

  • De beoordeling van een tentamen.

  • Beslissingen rondom toelating tot een tentamen of extra tentamengelegenheden.

  • De verkregen straf wegens (digitale) fraude of plagiaat

  • De geldigheidsduur van je studieresultaten.

  • Het volgen van een ander studieonderdeel.

  • Het volgen van een bepaalde minor.

  • Een verzoek voor een second opinion.

  • Het volgen van een bepaalde stage.

  • Voorzieningen i.v.m. een functiebeperking.

  • De waardering van scripties of practica.

  • Toelating tot een masteropleiding.

  • Weigering van een vrijstelling.

  • Uitslag van het colloquium doctum onderzoek (wettelijke regeling die personen vanaf 21 jaar of ouder, die onvoldoende vooropleiding hebben, de mogelijkheid biedt om tot een universitaire opleiding toegelaten te worden).

Meestal staat onderaan de beslissing die je hebt gekregen, vermeld of je wel of niet in beroep kunt gaan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE).

De gronden voor een beroep bij het CBE

  • De beslissing die is genomen is in strijd met een regel volgens de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek of het examenreglement.

  • Bij de besluitvorming is sprake geweest van machtsmisbruik.

  • De besluitvorming is niet redelijk geweest.

Een beroepschrift indienen bij het CBE

Bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) kun je administratief beroep instellen tegen diverse beslissingen. Het gaat dan om beslissingen over het bindend studieadvies, vrijstellingen, toelatingen en het colloquium doctum. De Studentenadvocaat helpt je graag in beroep te gaan bij het CBE. Een beroepschrift moet voldoen aan de volgende eisen:

  •  Naam

  • Adres

  • Telefoonnummer

  • Studentnummer

  • E-mailadres

  • Datum

  • Handtekening

  • Omschrijving van het besluit waartegen beroep wordt ingediend

  • De gronden, ofwel argumenten, van het beroep

Wil je liever een spoedprocedure, omdat je anders vertraging oploopt? Ook dat is mogelijk. Je kunt de voorzitter van het CBE vragen om een voorlopige voorziening te treffen in afwachting van de behandeling van het beroep. De voorzitter van het CBE neemt in de meeste gevallen dan zo spoedig mogelijk een beslissing.

Wat is de beroepstermijn?

Je moet je beroep indienen binnen 6 weken na de dag waarop de beslissing (van de examencommissie) bekend is gemaakt bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Na ontvangst krijg je een ontvangstbevestiging. Dien je je beroepschrift te laat in, dan kan je beroep alleen in behandeling worden genomen als je een gegronde reden hebt voor het te laat indienen van je beroep.

Minnelijke schikking

Voordat het beroep officieel in behandeling wordt genomen, kijkt het CBE of een minnelijke schikking mogelijk is. Het College van Beroep voor de Examens (CBE) stuurt dan het beroepschrift naar je examencommissie en verzoekt of een minnelijke schikking mogelijk is. De examencommissie neemt dan contact met je op. Het is vervolgens de bedoeling dat zorgvuldig bekeken wordt of de feiten op basis waarvan de examencommissie haar beslissing heeft genomen correct zijn. Jullie kunnen samen overleggen of er tot een oplossing gekomen kan worden. Vervolgens laat de examencommissie aan het CBE weten of een minnelijke schikking tot stand is gekomen.

Komen jullie er alsnog niet uit? Dan wordt er beroep ingesteld en dient de examencommissie een verweerschrift in bij het CBE. In dit verweerschrift worden de gronden waarop de desbetreffende beslissing is genomen nader toegelicht.

De hoorzitting bij het CBE

Als er geen minnelijke schikking heeft plaatsgevonden, zal het CBE beide partijen horen tijdens een hoorzitting. Je wordt minimaal 10 dagen voor de zitting opgeroepen. Tijdens de hoorzitting hebben jij en de examencommissie de mogelijkheid om de standpunt(en) toe te lichten en zullen leden van het College van Beroep voor de Examens (CBE) vragen stellen.

Uitspraak door het CBE

De schriftelijke uitspraak wordt binnen vier tot zes weken na de hoorzitting naar je toegestuurd. In bijzondere gevallen kan het CBE de termijn met veertien dagen verlengen. Uitstel is uiteraard ook mogelijk als alle partijen hiermee instemmen. Uitspraken van het College van Beroep voor de Examens (CBE) zijn bindend voor jou als student en voor de examencommissie. Ben je het niet eens met de uitspraak van het CBE? Je kunt dan nog in hoger beroep gaan bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs. De Studentenadvocaat staat je ook bij die procedure bij.

Wat doet De Studentenadvocaat voor je?

Het is verstandig om je te laten bijstaan door een advocaat met jarenlange ervaring, met verstand van zaken en die het beste met je voor heeft. Wij helpen je juridisch sterk in je schoenen te staan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) en bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Wij ondersteunen je tijdens het proces. Neem contact met ons op als je wel een advocaat voor studenten kunt gebruiken. Wij gaan zo goed als kosteloos voor je aan de slag.

 
 
Previous
Previous

Hoe werkt het bindend studieadvies (BSA) op de universiteit?

Next
Next

Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO): wat houdt het in?