Brief naar de examencommissie, en nu? 

brief naar de examencommissie

Een 1.0 voor je paper omdat het jouw ingeleverde werk plagiaat bevat. Of dat nu opzettelijk is of niet, het kan grote gevolgen hebben voor het verdere verloop van je opleiding. Wanneer een docent fraude of plagiaat constateert bij een student, meldt hij dit aan de examencommissie. Deze commissie kan besluiten tot voor jou desastreuze sancties. Ben je het niet eens met de opgelegde sanctie? Dan kun je een brief naar de examencommissie schrijven waarin je uitlegt hoe het zover heeft kunnen komen en wat je het komende jaar zal veranderen. In dit artikel zullen wij je uitleggen hoe deze procedure precies in zijn werk gaat.

Wat is de examencommissie?

Vrijwel elke instelling voor hoger onderwijs heeft een examencommissie. Deze commissie kan maatregelen aan fraude en plagiaat verbinden, zoals het uitsluiten van deelname aan tentamens of het ongeldig verklaren van een cijfer. De examencommissie kan er zelfs voor kiezen om een ernstig frauderende student van de studie te verwijderen. Benieuwd wanneer er een fraude norm wordt overschreden? Dat hebben wij voor jou op een rijtje gezet in dit blog: Hoeveel plagiaat mag je hebben? Alle mogelijk op te leggen straffen zijn ook opgenomen in het OER van jouw onderwijsinstelling.

Hoe gaat de examencommissie te werk?

Of je nu geneeskunde, psychologie of criminologie studeert, iedere studie heeft een actief anti-plagiaat beleid. Dat wil zeggen dat de examinatoren er actief op toezien dat studenten geen plagiaat plegen. Documenten worden na inlevering standaard door een plagiaatdetectie systeem gehaald zoals Ephorus of Turnitin. Hoor je van een docent dat je van plagiaat wordt verdacht, dan volgt er vaak een procedure met een aantal vaste afspraken over sancties. Welke vormen van plagiaat we onderscheiden en welke sancties daarvoor gelden, lees je op deze pagina.

Wanneer schrijf je een brief naar de examencommissie?

Je schrijft een brief naar de examencommissie wanneer je tegen vragen of problemen aanloopt met betrekking tot plagiaat, fraude of een negatief bsa. Het is hierbij belangrijk om de brief op tijd te versturen, zodat de examencommissie voldoende tijd heeft om je vraag te beoordelen.

Binnen vier weken nadat de examencommissie je brief heeft ontvangen, krijg je een reactie in de vorm van een mail of brief. Hierin staat de beslissing van de examencommissie. Ben je het niet eens met de beslissing van de examencommissie? Dan kun je in beroep gaan bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Het is hierbij raadzaam om De Studentenadvocaat in te schakelen. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Stuur ons vandaag nog een berichtje.

Deze hulp kun je van de examencommissie verwachten

Over het algemeen kan de examencommissie jou helpen door te kijken naar de oorzaken van het plagiaat, fraude of een negatief bsa. Wanneer je een brief naar de examencommissie hebt geschreven, kunnen zij je professionele hulp bieden in de vorm van een begeleidingsprogramma. Ook zouden ze je bijvoorbeeld vrijstelling kunnen bieden voor bepaalde vakken of niet behaalde punten.

De Studentenadvocaat kan je helpen juridisch sterk in je schoenen te staan bij de examencommissie. Met ons aan je zijde heb je altijd de juiste handvatten tot je beschikking. Neem daarom contact met ons op.

Hoe kun je een brief naar de examencommissie opstellen?

Als je plagiaat of fraude hebt gepleegd kan het sturen van een brief naar de examencommissie helpen om de situatie uit te leggen. Vertel in deze brief over je situatie en deel ook jouw oplossing. In dit voorbeeld gaan we uit van een student die plagiaat heeft gepleegd. In dit geval zou het belangrijk zijn om de volgende punten in je brief te behandelen:

  • Maak duidelijk wat er is gebeurd. Leg uit hoe het heeft kunnen gebeuren en waarom je dit hebt gedaan.

  • Bedank de examencommissie voor hun aandacht.

  • Laat zien dat je de best mogelijke kans wil hebben om uiteindelijk je diploma te behalen.

Hulp nodig?

Houd er rekening mee dat het schrijven van een brief naar de examencommissie geen garantie geeft voor de hulp waar je om vraagt. De examencommissie probeert rekening te houden met al jouw vragen en problemen, maar zal ook moeten nagaan of het acceptabel is om aan je verzoek te voldoen. Om deze reden is het van belang duidelijk en professioneel over te komen in je brief naar de examencommissie. Zorg er dus voor dat je serieus overkomt en dat je de best mogelijke kans wilt hebben om te slagen voor je studie. Heb jij hulp nodig bij het schrijven van een brief naar de examencommissie? Laat het ons weten, wij helpen je graag.

 
 
Previous
Previous

Hoe Duplichecker jou kan helpen bij plagiaatcontrole

Next
Next

Hoeveel plagiaat mag je hebben?