Je propedeuse halen: alles wat je erover moet weten

propedeuse

Een kamer vinden, studievrienden maken en connecties opdoen in de plaatselijke studentenkroeg: het zijn allemaal serieuze zaken tijdens je eerste jaar als student, maar je propedeuse halen is misschien nog wel belangrijker. Tenminste, als je snel je studieloopbaan wil doorlopen. We leggen je vandaag de betekenis uit van een propedeuse, hoeveel studiepunten je nodig hebt voor een propedeuse én wat je met dit diploma kan.

Wat is een propedeuse?

Studiepunten in het hbo en wo: je ontkomt er niet aan om ze te halen. Haal je alle benodigde studiepunten in het eerste jaar, dan word je beloond met een propedeuse. Het is het belangrijkste papiertje van je eerste studiejaar. Bij vrijwel elke opleiding is het eerste jaar een introductiejaar. Dat eerste studiejaar heeft meestal een vast programma; later in je opleiding is er meer vrije keuze mogelijk. In dat eerste jaar leer je de opleiding kennen en doorloop je allerlei verschillende fases van het vak waarvoor je studeert, vaak op algemeen niveau.

Je krijgt als het ware een kijkje in de toekomst: hoe gaat je leven er ongeveer uitzien als je een baan vindt in het werkveld van jouw toekomstige job? Aan het einde van zo’n introductiejaar beloont de opleiding je met een propedeuse. Tenminste, als je alle vakken hebt gehaald die er tijdens dat eerste collegejaar aan je werden gepresenteerd. Het diploma van je propedeuse is dus als het ware het bewijs dat jij je eerste studiejaar succesvol hebt doorstaan en dat al jouw praktijkopdrachten, tentamens en digitale toetsen zijn goedgekeurd door de opleiding.

Hoeveel studiepunten heb je nodig voor een propedeuse?

Nu heb je dus antwoord op de vraag wat een propedeuse is. Laten we verder gaan met de volgende belangrijke topic: hoeveel studiepunten heb je nodig voor een propedeuse? Je propedeuse krijg je pas wanneer je álle studiepunten uit je eerste studiejaar hebt behaald. Zowel op het hbo of de universiteit hanteren ze vaak dezelfde regel. Over het algemeen hebben de meeste onderwijsinstellingen een norm van 60 studiepunten in elk studiejaar. Dat is dus het aantal studiepunten dat je nodig hebt voor een propedeuse hbo of propedeuse universiteit.

Je propedeuse niet gehaald: wat nu?

Wil je overgaan naar het tweede jaar, dan heb je vaak niet alle studiepunten nodig die je in het eerste jaar kunt behalen. Meestal zijn dit er 45 en dit aantal wordt ook wel een bindend studieadvies genoemd: oftewel het minimaal aantal studiepunten dat je nodig hebt om naar het tweede jaar te mogen. Lukt het je niet om dit aantal te verzamelen? Dan moet je helaas de opleiding verlaten. Het verschilt per onderwijsinstelling hoe snel dat is, maar meestal gaat het om twee jaar. Is je propedeuse halen dan nog niet gelukt, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Je moet dan in veel gevallen de opleiding verlaten of in overleg een plan opstellen om alsnog zo spoedig mogelijk de benodigde studiepunten te halen. Tegenwoordig zijn de universiteiten en hogescholen strenger dan vroeger, om te voorkomen dat iemand té lang over zijn opleiding doet. ‘De eeuwige student’ bestaat dus niet meer.

Wat kan je met een propedeuse?

Studiepunten halen is van essentieel belang als je het hbo of de universiteit wil doorlopen. Nu weet je dat een propedeuse het belangrijkste diploma is van je eerste studiejaar en ook hoeveel studiepunten je nodig hebt voor een propedeuse. Dan rest nog de vraag: wat kan je met een propedeuse? Als jij op de middelbare school je havodiploma hebt gehaald, dan kun je niet direct door naar de universiteit. Dit kan namelijk alleen wanneer je een diploma op zak hebt waarop staat dat jij examen hebt gedaan op vwo-niveau.

Als je daarentegen je propedeuse op zak hebt, dan kun je alsnog doorstromen naar de universiteit. Dus als jij niet direct aan de studie van je dromen kon beginnen hoef je je geen zorgen te maken: je behaalt gewoon eerst je propedeuse op hbo-niveau. Op deze manier kost het je slechts één jaar extra om alsnog op de universiteit te belanden. Haal je je propedeuse op de universiteit, dan kan je hier niets extra’s mee, maar het is natuurlijk wel een beloning voor het behalen van de nodige studiepunten in het eerste studiejaar.

Een negatief bindend studieadvies? 

Heb jij het gevoel dat je onterecht een negatief bindend studieadvies hebt gekregen? De Studentenadvocaat kan je dan helpen om sterker in je schoenen te staan bij jouw opleiding. De Studentenadvocaat helpt je met een juridisch stevig onderbouwde reactie tegen een negatief BSA bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) van jouw onderwijsinstelling. En mocht het daar ook niet lukken, dan is er altijd nog de mogelijkheid van hoger beroep bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Met ons aan je zijde sta je sterk dus neem contact met ons op. Wij gaan zo goed als kosteloos voor je aan de slag!

 
 
Previous
Previous

Met deze parafraseren tools zet je jouw essay of scriptie in eigen woorden

Next
Next

Studiepunten in het hbo en wo: alles wat je moet weten