Wat kun je met een propedeuse?

wat kun je met een propedeuse?

Zodra je begint aan een HBO-opleiding heeft iedereen het opeens nog maar over één heel belangrijk ding: het behalen van een propedeuse. Het betekent voor veel studenten het toegangsbewijs tot een wetenschappelijke universiteit. Je krijg je felbegeerde ‘P’ als je alle studiepunten van het eerste jaar hebt behaald. Veelvoorkomende vragen in het eerste jaar zijn dan ook: “Hoeveel punten heb jij nog nodig voor je P?” of “Heb jij je P al?” 

Maar wat is een propedeuse nou eigenlijk, wat kan je met een propedeuse en wat moet je doen om je propedeuse te behalen? De Studentenadvocaat geeft antwoord op al jouw vragen over de propedeuse.

Wat is een propedeuse?

Afgeleid van het Oudgriekse woord propaideúò is een propedeuse een diploma dat aan veel hogescholen wordt behaald na afronding van het eerste jaar; het propedeusejaar. Voor de meeste Nederlandse scholen geldt dat je 60 punten moet behalen. Deze punten kun je behalen met bijvoorbeeld tentamens, projecten en essays. Bij het behalen van je propedeuse bewijs je dat je het niveau van je opleiding aankunt. Op de middelbare school kun je lage cijfers compenseren met hoge cijfers, dat is nu verleden tijd. Voor veel studenten brengt het halen van een propedeuse dan ook veel spanning met zich mee: het is erop of eronder. 

Maar, wat kun je met een propedeuse? Veel hogescholen maken gebruik van een propedeuse, maar ook universiteiten kunnen ernaar vragen als je wilt doorstromen van HBO naar WO. Voor veel studenten is dit dé reden om extra hard te werken tijdens hun eerste jaar. Doorstromen naar een universitaire opleiding is echter niet bij elke opleiding mogelijk. Het is daarom belangrijk om goed te informeren naar de toelatingseisen.

Wat moet je doen voor een propedeuse?

Met een propedeuse is het mogelijk om te starten met een studie aan de universiteit. Je hoeft dan dus niet je gehele HBO-studie af te ronden. Wil jij ervoor zorgen dat jij je propedeuse behaalt en wil je aanwezig zijn bij de feestelijke propedeuse-uitreiking die daarmee gepaard gaat? Dan moet je ervoor zorgen dat je in het eerste jaar van je studie al je studiepunten behaalt. Het verschilt per studie en school hoe de studiepunten worden verdeeld per opdracht.

Propedeuse halen buiten het eerste jaar

Is het je jammer genoeg niet gelukt om in het eerste jaar alle studiepunten binnen te halen? Dan is het ook mogelijk om je propedeusecertificaat te behalen buiten je eerste studiejaar. Een nadeel hiervan is wel dat je niet direct kunt doorstromen naar een universiteit. Om door te stromen naar het tweede studiejaar heb je bij de meeste Nederlandse opleidingen minimaal 45 punten nodig. In het tweede jaar van je opleiding heb je recht op herkansingen om zo alsnog je gemiste punten te behalen. Je andere vakken lopen hierbij echter wel gewoon door.

Waar kun je tegen aanlopen bij het behalen van je propedeuse?

Het kan voorkomen dat er iets is gebeurd wat jouw studievoortgang heeft belemmerd. Denk hierbij aan het overlijden van een ouder of langdurige ziekte. Als dit het geval is, is het van belang tijdig contact op te nemen met de decaan van jouw onderwijsinstelling. Zo kunnen zij hier rekening mee houden. Wat kan er allemaal gebeuren bij het halen van je propedeuse? Bij het behalen van je propedeuse kun je tegen verschillende dingen aanlopen. 

Negatief bindend studieadvies (BSA)

Bij een negatief bindend studieadvies is het meestal niet meer mogelijk om je opleiding te vervolgen. Als je aan het eind van het eerste jaar niet voldoende studiepunten hebt behaald uit de propedeuse heb je een negatief bindend studieadvies. Vaak kun je je in de toekomst dan ook niet meer inschrijven bij dezelfde opleiding of voor opleidingen met dezelfde propedeutische fase.

Mocht jij een negatieve BSA hebben kan er rekening gehouden worden met jouw persoonlijke omstandigheden. Het kan voorkomen dat jouw persoonlijke omstandigheden aantoonbaar hebben geleid tot een negatief BSA, en dus het niet behalen van jouw propedeuse. Ben jij het niet eens met jouw negatief BSA? Je kun hier zeker iets tegen doen, dus neem contact met ons op. Wij gaan dan kijken hoe we je het beste verder kunnen helpen.

Fraude en plagiaat

Spieken bij een examen, plagiaat of andere vormen van fraude. Beschuldigingen als deze kunnen betekenen dat je moet stoppen met je opleiding, wat tot gevolg heeft dat jij je propedeuse niet haalt. Als je in beroep wil gaan tegen de beslissing van jouw onderwijsinstelling is het goed om sterk in je schoenen te staan. Daarvoor zijn wij er, neem daarom contact met ons op. Wij kunnen jou helpen gedurende het proces met een goede juridische basis. En denk eraan: voorkomen is beter dan genezen. Gebruik bij het schrijven van je essays of scriptie een plagiaatchecker. Of gebruik een van deze handige parafraseertools.

Je propedeuse niet gehaald?

Denk jij dat je onterecht een negatief bindend studieadvies hebt gekregen? Of wil je weten wat je nog meer kan met een propedeuse? Wij kunnen je daar zeker bij helpen. De Studentenadvocaat gaat dan samen met jou kijken om welke redenen je het niet eens bent met het negatieve BSA. Met ons aan je zijde sta je sterker in je schoenen. We kunnen je bijstaan met je beroep bij het College van Beroep voor Examens van jouw school. Ook kunnen we nog in hoger beroep gaan bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs. Neem daarom contact met ons op.

 
 
Previous
Previous

Propedeuse niet gehaald na twee jaar: wat nu?

Next
Next

Voorkomen is beter dan genezen: gebruik een plagiaatchecker