Eerste jaar HBO niet gehaald, wat nu?

eerste jaar hbo niet gehaald

Het kan natuurlijk niet altijd meezitten, maar het is wel degelijk zuur als je hoort dat je het eerste jaar HBO niet gehaald hebt. Toch blijft het juist dan belangrijk om vooruit te blijven kijken. Heb jij het eerste jaar van HBO niet gehaald? In dit artikel bespreken wij jouw mogelijkheden.

Propedeuse niet gehaald: wat nu?

Het eerste jaar van het HBO wordt ook wel het propedeusejaar genoemd. In dit jaar wordt er van je verwacht dat je voldoende studiepunten binnenhaalt. In de meeste gevallen minimaal 45 van de 60. Niet alle 60 punten behaald maar wel het verplichte minimum? Geen probleem, de overige 15 punten mag je ook gedurende het tweede jaar halen. Haal je echter niet het verplichte minimum van 45 punten in het eerste jaar van het HBO? Dan krijg je een negatief bindend studieadvies wat betekent dat je het eerste jaar hbo niet gehaald hebt. Dit is dé schrik van menig beginnend student. Het idee achter het negatief bindend studieadvies: als je niet genoeg studiepunten behaalt in het eerste jaar van het HBO suggereert dit dat je het niveau van je studie niet aankunt en moet je stoppen met je studie, een soort proeve van bekwaamheid dus.

Propedeuse niet gehaald na twee jaar

Zoals hierboven al besproken, in het tweede jaar moet een student de 15 resterende punten van het eerste jaar HBO halen. Maar wat als dit je niet lukt? Ook dan moet je waarschijnlijk stoppen met je opleiding. In de meeste gevallen moet je dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool. Wil jij meer weten over wat je kunt doen als jij jouw tweede jaar HBO niet hebt gehaald? Lees alles over de regelingen en uitzonderingen in onze blog propedeuse niet gehaald na twee jaar: wat nu?

Heb jij je eerste of tweede jaar HBO niet gehaald maar wil je niet stoppen met je studie? Stuur ons dan een bericht, wij zullen kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Eerste jaar HBO niet gehaald, en nu?

Als het je niet lukt om in je eerste jaar HBO voldoende studiepunten te halen baal je waarschijnlijk als een stekker. Je bent er even helemaal klaar mee: je studiegenootjes hebben het wel gehaald, en uitgerekend jij niet. Als je er met de pet naar hebt gegooid, dan zul je in principe met deze teleurstelling moeten leren omgaan. Ben jij echter van mening dat je onterecht je eerste jaar HBO niet hebt gehaald? Neem dan contact met ons op. Dan gaan we samen kijken wat we voor jou kunnen betekenen. 

Wat als je het eerste jaar van HBO niet haalt door een bijzondere situatie?

Heb jij het afgelopen schooljaar te maken gekregen met bijzondere omstandigheden en heb je daardoor het eerste jaar van HBO niet gehaald? Soms lukt het door een sterfgeval, ziekte of familieomstandigheden niet om het eerste jaar HBO goed af te sluiten. Het is hierbij van belang contact op te nemen met jouw school. Bespreek de mogelijkheden van ondersteuning en voorzieningen met je decaan. Je onderwijsinstelling kan dan alsnog beslissen om je door te laten gaan naar het tweede jaar van HBO.

Wat te doen bij het niet behalen van je HBO in het eerste jaar?

Heb jij ondanks een jaar hard werken niet genoeg studiepunten gehaald en daardoor je eerste jaar HBO niet succesvol afgerond? Dat is balen. Neem, nadat je de teleurstelling een plekje hebt gegeven, de tijd om te bedenken wat je nu wilt doen. Wij hebben de opties voor jou op een rij gezet.

Switchen naar een andere onderwijsinstelling

Past het soort onderwijs niet bij je? Dan is het wellicht verstandig om over te stappen naar een andere onderwijsinstelling. Het is hierbij wel belangrijk om jezelf te oriënteren op wat er allemaal mogelijk is. Vergelijk opleidingen en neem deel aan open dagen. Kies je voor deze optie? Laat dan wel vastleggen welke studiepunten je al wél hebt behaald. In sommige gevallen blijven deze punten namelijk gewoon geldig.

Kies voor een andere studie

Heb jij je eerste jaar HBO niet gehaald en wil je tóch dezelfde studie doen? Vraag jezelf dan af: is dat slim en wat ging er in eerste instantie fout? Is deze HBO studie wel echt haalbaar? Misschien ontdek je dan wel dat je studie minder goed bij je past dan je een jaar eerder dacht. Wanneer blijkt dat een andere HBO-opleiding beter bij je past kun je het beste hiervoor gaan. Analyseer en ga bij jezelf na waarom het niet lukte. Wellicht haal jij je volgende eerste jaar HBO wel! Bovendien: wanneer je voor een andere studie kiest binnen dezelfde onderwijsinstelling, kun je soms een deel van je studiepunten meenemen.

Lees ook: Inschrijven na een negatief BSA? Dit zijn je opties!

Neem een tussenjaar

Plan je toekomst, neem wat tijd voor jezelf met een leerzaam tussenjaar. Dit is een jaar tussen twee studies in. In deze periode kun je na gaan denken over wat je precies wil in je toekomst. Het geeft je de mogelijkheid om je persoonlijk te ontwikkelen. Zo kun je je horizon verbreden en erachter komen wat je wil studeren. Zo kun je vol frisse moed beginnen aan het eerste jaar van jouw nieuwe HBO studie.

Niet eens met het niet halen van je eerste jaar HBO?

Denk jij dat je onterecht het eerste jaar van HBO niet hebt gehaald? Ga dan in beroep tegen de beslissing van school om je een negatief bindend studieadvies te geven. De Studentenadvocaat kan je hierbij helpen en kijkt samen met jou naar de opties, inclusief een mogelijk hoger beroep bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs. Neem contact met ons op, De Studentenadvocaat is er om je te helpen.

 
 
Previous
Previous

Maak jouw werk plagiaat-vrij met plagiaatchecker Scribbr

Next
Next

Negatief bindend studieadvies, wat zijn de gevolgen?