Propedeuse niet gehaald na twee jaar: wat nu?

propedeuse niet gehaald na twee jaar

De lat ligt vaak hoog als het om je toekomst gaat. De stap van de middelbare school naar het hbo-of wo kan zwaar zijn. Eerstejaars studenten zijn verplicht een aantal punten te halen om door te mogen naar hun tweede studiejaar. Lukt het je niet om dit aantal punten binnen te halen krijg je een negatief bindend studieadvies en haal je je propedeuse dus niet. Soms loopt het leven nu eenmaal niet als gepland, zoveel studeren en toch je propedeuse niet gehaald na twee jaar. Is deze tegenslag echt zo erg of is er een oplossing? Dat legt De Studentenadvocaat graag aan je uit in dit blog.

Propedeuse niet gehaald na twee jaar, hoe kon dat gebeuren?

Dat jonge studenten met een tegenslag als het niet binnen twee jaar halen van de propedeuse te maken krijgen, is niet raar. De overgang van het middelbaar onderwijs naar het hbo of wo is pittig, dat kan nog niet iedereen aan. De studenten kregen voorheen op hun oude middelbare school vaak nog veel begeleiding. Vervolgens krijgen ze in het hoger onderwijs veel meer verantwoordelijkheden waardoor ze in de knel kunnen komen. Niet zo raar dus dat veel studenten hun propedeuse niet gehaald hebben na twee jaar.

Lees ook: een propedeuse: wat is het en wat kun je ermee?

Wat als je je propedeuse niet haalt na twee jaar?

In het eerste studiejaar moet je 45 punten halen, en in het tweede jaar minimaal de 15 resterende punten van je eerste jaar. Dit wordt ook wel de P-in-2 regel genoemd. Mocht het je niet lukken om binnen twee jaar voldoende studiepunten te halen, dien je in de meeste gevallen te stoppen met je opleiding. Je moet dan op zoek naar een andere studie en vaak ook naar een andere onderwijsinstelling. Heb jij je propedeuse niet gehaald na twee jaar maar wil je niet stoppen met de opleiding? Neem dan contact met ons op.

Regelingen bij propedeuse niet halen na twee jaar

Iedere hogeschool mag uiteindelijk zelf bepalen hoe om te gaan met het bindend studieadvies en daarmee ook met de propedeuse. Er zijn hiervoor eigenlijk weinig vaste regels. Het is daarom verstandig om, voordat je aan een studie begint, een blik te werpen op het onderwijsreglement. Het onderwijsreglement is meestal te vinden op de website van jouw hogeschool of universiteit. Zo loop je minder risico om je propedeuse niet te halen na twee jaar.

Als student kun je jezelf wel eens machteloos voelen als je het niet eens bent met een bepaalde beslissing zoals het niet behalen van je propedeuse na twee jaar. Mocht je jezelf niet kunnen vinden in een besluit van je onderwijsinstelling dan wil je dit wellicht graag aanvechten. Het is zeker mogelijk om bezwaar te maken tegen dit soort beslissingen. Wij raden je aan om tijdens het traject wel een gespecialiseerde advocaat van De Studentenadvocaat in te schakelen. Met onze hulp sta je na het indienen van je bezwaar sterker in je schoenen. Stuur ons een bericht in je eigen woorden, dan kijken wij wat we voor jou kunnen betekenen.

Propedeuse niet gehaald na twee jaar door persoonlijke omstandigheden

Een overleden dierbare, zwangerschap, ziekte of topsport: wat als je na twee jaar je propedeuse niet hebt gehaald door persoonlijke omstandigheden? Normaal gesproken mag jouw hogeschool je wegsturen als je na twee jaar nog niet je punten binnen hebt gehaald. Het is echter een ander verhaal zodra dit wordt veroorzaakt door persoonlijke omstandigheden. Dus als jij je propedeuse niet hebt gehaald na twee jaar door je persoonlijke situatie, dan is jouw hogeschool verplicht hier met een ander oog naar te kijken.

Hoe dan? Zodra je je propedeuse niet gehaald hebt na twee jaar door persoonlijke omstandigheden is het in ieder geval erg belangrijk dat je het op tijd meldt bij je decaan. Hij of zij zal vervolgens vragen om een bewijs van je persoonlijke situatie. Als je het te laat in het collegejaar meldt bij je decaan kan hij niet vaststellen of er een verband is tussen je propedeuse niet halen na twee jaar en de omstandigheden. En om die reden kan hij dan ook geen advies geven over wat je kunt doen als je na twee jaar je propedeuse niet gehaald hebt.   

Propedeuse niet gehaald na twee jaar? 

Ben jij van mening dat je onterecht je propedeuse niet gehaald hebt na twee jaar? Daar kan De Studentenadvocaat je mee helpen. Wij zullen ervoor zorgen dat je juridisch stevig in je schoenen staat bij het College van Beroep. Wij vinden namelijk dat recht op goed onderwijs een van de belangrijkste rechten is die we kennen, wij helpen je dan ook graag om tot een geschikte oplossing te komen. Neem daarom contact met ons op.

 
 
Previous
Previous

Negatief bindend studieadvies, wat zijn de gevolgen?

Next
Next

Wat kun je met een propedeuse?