Nieuwe ontwikkelingen voor studenten in het hoger onderwijs: het CBHO is verleden tijd

in hoger beroep gaan tegen je onderwijsinstelling

Heb je een ongewenst negatief bsa? Een onterechte 1.0 voor een belangrijk examen? Of te maken met een onbewuste plagiaatkwestie? Veel studenten krijgen gedurende hun studieperiode te maken met dit soort onredelijke beslissingen van de - alom gevreesde - examencommissie. Gelukkig is er altijd al een plek geweest waar deze studenten terecht kunnen wanneer zij het niet eens zijn met zo’n soort beslissing: het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs. Sinds 1 januari 2023 zijn er echter wat zaken veranderd. In dit artikel gaan we dieper in op deze nieuwe ontwikkeling. We zullen uitgebreid toelichten wat deze verandering betekent voor studenten.

De rol van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs

Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) speelde tot 31 december 2022 een belangrijke rol voor studenten in het hoger onderwijs. Als studenten het niet eens waren met een oordeel van hun onderwijsinstelling, konden ze naar het CBHO stappen. Deze onafhankelijke instantie behandelde vrijwel alle klachtzaken van hogescholen en universiteiten. Denk hierbij aan klachten over beslissingen die studenten onrechtvaardig vonden, zoals; onterechte lage cijfers, niet-toelating of onbewuste fraudezaken. Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs was dus een soort laatste toevluchtsoord voor studenten die de dupe waren door een beslissing van de examencommissie. Hier konden zij op zoek gaan naar gerechtigheid door hun klacht nogmaals te laten beoordelen.  

Meer belangrijke informatie over Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs kun je vinden in dit artikel.

Het einde van het CBHO, waarom?

Sinds 1 januari 2023 bestaat het CBHO niet meer. Studenten kunnen met hun klachten vanaf nu enkel nog maar terecht bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is het gevolg van een wetswijziging die per 1 januari 2023 in werking is getreden. Studenten die nu dus in hoger beroep willen gaan tegen een beslissing van hun onderwijsinstelling, kunnen enkel nog terecht bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. 

Ben jij benieuwd naar wat oude uitspraken van het CBHO? Op deze archiefpagina van het CBHO kunnen veel oude uitspraken worden geraadpleegd.

De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State: het nieuwe aanspreekpunt voor studenten

Zoals we hierboven ook al hebben aangekaart: de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State is het nieuwe aanspreekpunt voor studenten die het niet eens zijn met de beslissing van hun onderwijsinstelling. Vanaf nu biedt deze instantie studenten de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de beslissingen van hun hogeschool of universiteit. De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State is dus vanaf nu de nieuwe speciale rechtbank voor het hoger onderwijs.

Lees hier welke belangrijk onderwijsorganen er naast de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State nog meer bestaan.

Vind je in beroep gaan lastig? Geen zorgen. Als dé advocaat voor studenten staan wij voor jou klaar om je bij te staan tijdens het gehele proces. Neem gerust contact met ons op.

Hoe werkt het in beroep gaan bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State?

Met de vervanging van het CBHO door de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State zijn de procedures voor studenten die in hoger beroep willen gaan tegen hun onderwijsinstelling ook ietwat gewijzigd. Ben jij een student en wil je in beroep gaan tegen de beslissing van de examencommissie? Lees onderstaande stappen dan alvast goed door:

  • In beroep gaan bij het College van Beroep voor de Examens

Studenten die het oneens zijn met een beslissing van de examencommissie kunnen in beroep gaan bij het College van Beroep voor de Examens. Dit beroep moet schriftelijk worden ingediend. Hierin kaart de gedupeerde student zijn of haar argumenten duidelijk aan. Vervolgens zal het College van Beroep voor de Examens van de betreffende onderwijsinstelling een beslissing nemen over het beroep.

  • In hoger beroep gaan bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Wordt het beroep afgewezen door het College van Beroep voor de Examens? Dan kunnen studenten zich dus wenden tot de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook hierbij moeten studenten goed en duidelijk beredeneren waarom zij in hoger beroep gaan. Vervolgens zal de afdeling Bestuursrechtspraak bepalen of het hoger beroep gegrond is. Ook zullen ze op dit moment bepalen of er een hoorzitting nodig is of niet.

  • Het indienen van een verzoekschrift voor het houden van een hoorzitting

Indien de afdeling Bestuursrechtspraak heeft besloten dat er wel een hoorzitting nodig is, zal de student wederom een verzoekschrift moeten indienen. Opnieuw moeten de argumenten waarop het hoger beroep is gebaseerd duidelijk vermeld worden. Wanneer dit traject rond is zal de hoorzitting gehouden worden. Beide partijen - zowel student als de onderwijsinstelling - worden hierbij in de gelegenheid gesteld om hun zaak te verdedigen.

  • De uitspraak door de Raad van State

Nu de hoorzitting erop zit zal de afdeling Bestuursrechtspraak een uitspraak doen over het ingestelde hoger beroep. Deze uitspraak zal bindend zijn voor zowel de onderwijsinstelling als de student. Wanneer de uitspraak van de afdeling Bestuursrechtspraak in het voordeel van de student is, zal de onderwijsinstelling de eerdere genomen beslissing moeten aanpassen of eventueel intrekken.

In hoger beroep gaan bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State: dit levert het op

Het CBHO was dus tot voor kort dé plek waar studenten die in hoger beroep wilden gaan tegen hun onderwijsinstelling terecht konden. Echter, sinds 1 januari 2023 bestaat dit college niet meer. Studenten die in hoger beroep willen gaan tegen hun onderwijsinstelling kunnen nu terecht bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Maar wat zijn de voordelen van deze ontwikkeling voor studenten? 

  • Een deskundige en onafhankelijke instantie: de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State kan met hun expertise en onpartijdige houding zorgen voor een snelle en rechtvaardige oplossing voor studenten die in hoger beroep willen gaan.

  • Eerlijk proces voor studenten: De onafhankelijke aard van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State zorgt voor een objectieve beoordeling over de beslissing van de onderwijsinstelling. Hierdoor kunnen studenten op een eerlijke manier hun zaak presenteren. Gedupeerde studenten kunnen er zeker van zijn dat ze een eerlijke en rechtvaardige uitkomst krijgen.

  • Snellere afhandeling van zaken: de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de nodige middelen in huis om snel en efficiënt te werk te gaan. Door de snelle afhandeling van zaken kunnen studenten snel een uitspraak verwachten. Zo hoeven ze niet onnodig lang te wachten op een oplossing voor hun bezwaren.   

De overstap naar de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt het in hoger beroep gaan dus sneller en efficiënter. Maar dit betekent niet dat het hele proces gemakkelijk te doorlopen is. Laat De Studentenadvocaat je daarom bijstaan en helpen bij het doorlopen van dit traject. Stuur ons vandaag nog een bericht.

Hulp nodig bij het in hoger beroep gaan tegen je onderwijsinstelling?

Ben jij een student die ook de dupe is geworden van een onterecht bsa of onbewuste plagiaatkwestie? Dan kun je vanaf nu dus terecht bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het is hierbij van belang dat je de juiste juridische weg bewandelt. Het is hierbij verstandig om professionele hulp in te schakelen. Laat De Studentenadvocaat je daarom ondersteunen bij het instellen van hoger beroep. Zo kun jij er zeker van zijn dat je argumenten op de juiste manier worden verwoord en dat je de best mogelijke uitkomst krijgt. Neem vandaag nog contact met ons op.

 
 
Previous
Previous

Zo kan ChatGPT je helpen bij het schrijven van originele teksten in het onderwijs

Next
Next

Hoe Duplichecker jou kan helpen bij plagiaatcontrole