Kunnen docenten ChatGPT herkennen?

docent herkent ChatGPT bij student

Je hebt het afgelopen jaar vast wel eens gehoord van ChatGPT. Misschien heb je het zelfs al eens overwogen voor die last-minute opdracht. Maar is het echt zo onzichtbaar als het lijkt? Of kunnen docenten herkennen dat je een chatbot hebt ingeschakeld voor je essay? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en onderzoeken we hoe het zit met fraude, plagiaat en de invloed op je studieresultaten. 

Wat is AI en wat betekent het voor studenten? 

Laten we beginnen bij het begin: wat is AI eigenlijk? In simpele woorden: het is een technologie die probeert na te denken en leren zoals wij, mensen. Het kan patronen herkennen, beslissingen nemen en zelfs creatief zijn. Denk ook aan de aanbevelingen van Netflix. Deze slimme systemen leren van bergen data om jou beter van dienst te zijn. 

Maar wat betekent dat voor jou als student? Het kan je bijvoorbeeld helpen bij het analyseren van complexe data voor je scriptie of je een duwtje in de rug geven bij lastige opdrachten. Maar - en dit is belangrijk - AI is geen wondermiddel. Het is een hulpmiddel, net zoals je rekenmachine of je samenvattingen. Nu vraag je je waarschijnlijk af: kunnen docenten ChatGPT herkennen als ik het gebruik voor mijn werk? Daar zullen we verder in dit artikel antwoord op geven.

Lees ook: Verslag schrijven met AI: vriend of vijand voor jou als student? 

Wat is ChatGPT en hoe werkt het?

Nu zoomen we in op ChatGPT. Dit is een specifiek type AI dat ontworpen is om te chatten. Het is gebouwd om te antwoorden op bijna alles wat je vraagt - van het uitleggen van lastige rekensommen tot het helpen schrijven van een essay. 

Uiteraard zijn er ook grenzen. ChatGPT is handig, maar het is geen vervanging voor jouw eigen unieke denkvermogen. Het kan je helpen ideeën te vormen of complexe concepten te begrijpen, maar het uiteindelijke werk? Dat moet nog steeds uit jouw brein komen. ChatGPT is dus ideaal als studiegenoot die je op weg helpt, maar niet als iemand die jouw hele huiswerk maakt. Ontdek hier hoe ChatGPT je kan helpen bij het schrijven van originele teksten in het onderwijs. 

De dunne lijn tussen hulp en plagiaat

Je kent het vast wel: je zit vast met een opdracht en denkt: ‘Even snel wat hulp vragen aan ChatGPT kan geen kwaad, toch?’. Dit is het ding: hulp vragen is prima, maar waar trek je die grens? Die grens is dunner dan je denkt en héél belangrijk - vooral als je bedenkt dat docenten steeds beter worden in het herkennen van ChatGPT-gebruik. 

Gebruik je ChatGPT om op ideeën te komen of een eerste opzet te maken, zit je meestal veilig. Dit is namelijk hulp. Maar, als je begint met het kopiëren en plakken van ChatGPT-teksten zonder deze aan te passen óf zonder bronvermelding, dan betreed je het terrein van plagiaat. Lees hier alles wat je moet weten over ChatGPT en plagiaat. 

Waarom is dit een probleem? Omdat plagiaat niet alleen over academische regels gaat, maar ook over eerlijkheid en integriteit. Het gaat om het tonen van respect voor het harde werk van anderen én van jezelf. Jouw ideeën en jouw inspanningen doen ertoe. Dus gebruik ChatGPT slim, zorg ervoor dat het uiteindelijke werk van jou is. Zo blijf je aan de veilige kan van deze dunne lijn.

Hoe herkennen docenten ChatGPT content? 

ChatGPT wordt door veel studenten steeds vaker gebruikt. Hierdoor worden ook docenten steeds slimmer in het herkennen van AI-content. Dus ja, ook docenten kunnen ChatGPT herkennen. Maar hoe doen ze dat? Het antwoord zit ‘m in een paar subtiele tekenen die we hieronder zullen bespreken. 

Tekens die docenten alert maken

Allereerst letten docenten altijd op de schrijfstijl. ChatGPT teksten zijn vaak opvallend gestructureerd en missen de persoonlijke ‘touch’ die menselijke schrijvers hebben. Ze kunnen ook overkomen als te formeel of juist te algemeen. Als jouw essay opeens klinkt als een encyclopedie, gaat er bij je docent waarschijnlijk een belletje rinkelen.

Een ander teken is de inhoudelijke diepgang. ChatGPT kan algemene informatie prima weergeven, maar mist vaak de kritische analyses die van studenten wordt verwacht. Docenten zoeken naar jouw unieke perspectief, iets wat AI nog niet kan nabootsen. 

Welke tools kun je gebruiken voor het opsporen van AI?

Hoe kunnen docenten ChatGPT nog meer herkennen? Naast hun intuïtie en ervaring, gebruiken docenten ook speciale tools om AI-content op te sporen. Dit zijn softwareprogramma’s die patronen in de tekst analyseren die typisch zijn voor AI-generatie, zoals bepaalde woordkeuzes, zinsopbouw en stijl. Voorbeelden van zulke tools zijn Turnitin en Grammarly, die naast plagiaat, ook ChatGPT-gegenereerde inhoud kunnen opsporen. Ontdek hier hoe ook jij als student gebruik kan maken van een AI checker. 

Wat zijn de gevolgen van ChatGPT gebruiken voor je schoolwerk? 

Het gebruik van ChatGPT voor je schoolwerk klinkt misschien als een makkelijke uitweg, maar het heeft zijn consequenties. Laten we eens kijken wat er kan gebeuren als je teveel op ChatGPT leunt. 

Risico op negatief bsa: wat je moet weten

Een belangrijk gevolg van overmatig gebruik van ChatGPT in je studie is het risico op een negatief bindend studieadvies (BSA). Universiteiten en hoge scholen zijn natuurlijk niet gek; ze hebben manieren om te herkennen wanneer werk niet helemaal van jou is. Als blijkt dat je systematisch ChatGPT gebruikt om opdrachten te maken, kan dit gezien worden als academische fraude. En ja, dat kan leiden tot een negatief BSA. Met andere woorden, je zou je studieplek kunnen verliezen als docenten ChatGPT herkennen in je werk. 

Academische integriteit: wees verantwoordelijk

Maar er is meer dan alleen de regels en de mogelijke straffen. Het gaat ook om jouw academische integriteit. Dit betekent eerlijk zijn in je werk, je eigen inspanningen tonen en respect hebben voor het leerproces. Door te veel op ChatGPT te vertrouwen, ontneem je jezelf de kans om echt te leren, te groeien en de vaardigheden te ontwikkelen die je later in je carrière nodig zult hebben. 

Heeft je docent ChatGPT herkend? 

Word jij beschuldigd van fraude of plagiaat omdat een docent ChatGPT heeft herkend in je werk? Dan is het slim om juridisch advies in te winnen van de Studentenadvocaat. Één van onze advocaten kunnen je helpen de zaak te bekijken en wellicht een sanctie te verminderen of zelfs terug te draaien. Dus zit jij in de knoop door het gebruik van ChatGPT? Aarzel dan niet. Laat het ons weten via een berichtje en we schieten je te hulp.

kunnen docenten ChatGPT herkennen
 
 
Previous
Previous

Hoe vaak mag je je scriptie herkansen? 

Next
Next

Jouw partner in onderwijsrecht: De Studentenadvocaat