Scriptiestress? Zo check jij je scriptie op plagiaat

Scriptie checken op plagiaat

Voordat de vlag uit kan en je afstudeert, resteert er nog één laatste struikelblok : de gevreesde scriptie. En menig student loop daar aan het eind van zijn of haar studie tegenaan. Is jouw grote deadline ook bijna daar, en wil je 110% zeker weten dat je geen plagiaat in je scriptie hebt? Check dan je scriptie op plagiaat. Hoe en waarom je dit moet doen zullen we in dit artikel uitleggen.

Wat is plagiaat?

Dankzij de verworvenheden van het internet is het anno 2022 bijna kinderspel om het werk van een ander te kopiëren. Dat het één-op-één overnemen van het werk van iemand anders in je scriptie als plagiaat kan worden gezien, is waarschijnlijk wel duidelijk. Er zijn echter meer situaties die aangeduid kunnen worden als plagiaat in je scriptie:

  • Globale plagiaat: bij deze vorm van plagiaat wordt het gehele werk van iemand anders overgenomen en vervolgens ingeleverd onder een andere naam;

  • Verbatim plagiaat: hierbij worden delen van één tekst overgenomen en geplakt in een scriptie;

  • Parafraseerplagiaat: Bij deze vorm van plagiaat worden er alleen een paar woorden in de scriptie veranderd. Dit zijn dus vaak gekopieerde teksten met kleine aanpassingen;

  • Zelfplagiaat: dit is het hergebruiken van je eigen teksten in je scriptie zonder een bronvermelding toe te voegen.

Het adagium ‘beter goed gestolen dan slecht verzonnen’ gaat bij deze gevallen meestal niet op. Het komt er op neer dat het overnemen van andermans tekst zonder de herkomst te benoemen als plagiaat wordt gezien. En of het nu een roekeloze handeling betreft of iets totaal onbedoeld: plagiaat mag niet. Het is daarom raadzaam je scriptie te checken op plagiaat.

Scriptie laten checken op plagiaat met een online tool

Je bent waarschijnlijk lang en intensief met het schrijven van je scriptie bezig geweest. Dit kan ervoor hebben gezorgd dat je een blinde vlek voor fouten - zoals plagiaat - in je scriptie hebt ontwikkeld. Zoals hierboven ook al besproken is het plagiëren van teksten verboden en levert het bij de meeste scholen automatisch de laagst mogelijke score op. Dit wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Laat je scriptie daarom checken op plagiaat. Dit kun je doen door gebruik te maken van slimme online tools die gebruik maken van deep search-technologie om het hele web te doorzoeken op vergelijkbare overeenkomsten in jouw scriptie.

Scriptie checken op plagiaat met Scribbr

Zorg ervoor dat jij geen plagiaat in je scriptie hebt met Scribbr. Deze online tool vergelijkt jouw scriptie met ontelbaar veel andere teksten uit verschillende databases. Op die manier maak jij jouw scriptie binnen no-time plagiaat-vrij. Studenten waarderen dit bedrijf niet voor niets met een 9.8 op Trustpilot. Meer weten over deze handige online plagiaatcheck tool? Lees dan dit artikel.

Scriptie checken op plagiaat met Ephorus

Scribbr is niet de enige veelgebruikte plagiaatchecker. Een ander populair online hulpmiddel die jouw scriptie op plagiaat kan checken is Ephorus. Ook deze tool helpt studenten bij het beoordelen van de authenticiteit van hun scriptie. Meer weten? In dit artikel zullen wij dieper ingaan op wat de plagiaatcontrole Ephorus inhoudt.

Scriptie checken op plagiaat met een scriptiebegeleider

Wil jij zeker weten dat er in jouw scriptie geen plagiaat voortkomt? Schakel dan hulp in van een professionele scriptiebegeleider. Deze specialisten doen niets anders dan het checken van scripties op onder meer plagiaat en kunnen samen met jou je scriptie naar een (nóg) hoger niveau tillen. Voorbeelden van websites met betrouwbare scriptiebegeleiders zijn Scriptium of Topscriptie.

Scriptie laten checken door iemand anders

Ben je helemaal vastgelopen of heb je last van een mentale black-out gekregen tijdens het schrijven van je scriptie? Kan gebeuren, de laatste loodjes wegen immers meestal het zwaarst. Maar onthoud dat je er niet alleen voor staat. Naast bovengenoemde opties kun je jouw scriptie ook laten checken op plagiaat door iemand anders.

Laat je scriptie checken op plagiaat door vrienden of familie. Zij willen vaak net zo graag als jij dat je afstudeert. Een tweede paar ogen zien vaak fouten - bijvoorbeeld in je schrijfstijl, - die je zelf niet meer ziet. Je zult jezelf hierbij echter wel moeten afvragen of zij werkelijk over voldoende kennis beschikken om deze klus uit te voeren.

Hoe werkt een scriptie laten checken op plagiaat?

Nu weet je hoe belangrijk het is om je scriptie te laten checken op plagiaat. Maar hoe werkt de software van plagiaatcontrole eigenlijk? De Studentenadvocaat zocht het uit. Wanneer jij gebruikt maakt van een online dienst waarbij je jouw scriptie laat checken op plagiaat zal jouw scriptie met andere teksten vergeleken worden. Op die manier ontdek je in hoeverre je scriptie uniek is. Meer weten? Lees hier alles wat je moet weten over de plagiaatcontrole.

Wil jij ook plagiaat omzeilen? Met deze tips hoef je in ieder geval niet bang te zijn voor de plagiaatcontrole.

Scriptie niet laten checken op plagiaat: de gevolgen

Wanneer jij je scriptie niet laat checken op plagiaat loop je het risico op het plegen van fraude. Plagiaat is namelijk een vorm van fraude. En fraude is een ernstig vergrijp waarop strenge straffen kunnen volgen. De Examencommissie van jouw onderwijsinstelling zal beslissen over de ernst van het plagiaat en zal een straf opleggen die kan variëren van een ongeldige scriptieverklaring (ook niet meer voor herschrijving vatbaar) tot beëindiging van de opleiding.

Wees gewaarschuwd: Plagiaat heeft geen verjaringstermijn. Óók als je scriptie is goedgekeurd kan het jaren later nogmaals worden gecheckt; en alsnog worden afgekeurd. Word je door jouw universiteit of hogeschool beschuldigd van plagiaat in je scriptie en ben je het hier niet mee eens? Aarzel niet en trek aan de bel. De Studentenadvocaat helpt je graag.

Scriptie onterecht afgekeurd op plagiaat?

Wanneer je te horen krijg dat je scriptie wordt afgekeurd vanwege plagiaat, zal dit hard aankomen. Als gevolg hiervan moet je namelijk nóg meer tijd erin steken, terwijl je dacht klaar te zijn. Maar wat nou als je scriptie volgens jou onterecht wordt afgekeurd op plagiaat? Dan kun je dit aanvechten. Je zult hiervoor echter wel ijzersterk in je schoenen moeten staan en een perfecte onderbouwing nodig hebben. Ons advies hierbij: schakel een professionele advocaat in. Wij als advocaat voor studenten hebben veel ervaring met verschillende plagiaatzaken en proberen altijd het beste resultaat voor jou en je scriptie te behalen. Neem daarom vandaag nog contact met ons op.

 
 
Previous
Previous

Propedeuse HBO regels: kunnen ze leiden tot een negatief BSA?

Next
Next

Hoe krijg je (g)een negatief studieadvies?