Plagiaat omzeilen? Met deze tips hoef je niet bang te zijn voor de plagiaatcontrole

plagiaat omzeilen

Plagiaat is het overnemen van teksten, ideeën of gedachten zonder correcte bronvermelding. Het kan zowel bewust als onbewust gebeuren. Gelukkig zijn er manieren om plagiaat te voorkomen, zoals het toevoegen van bronvermelding of het gebruik van een plagiaatscanner. Hierdoor krijg je inzicht in mogelijke overeenkomsten tussen jouw tekst en bestaande content. Leer hier alles over de aard van plagiaat, hoe je het kunt voorkomen en hoe technologie, zoals ChatGPT, kan bijdragen aan originele content.

Wat is plagiaat?

Plagiaat is het overnemen van andermans werk in je paper of scriptie en doen alsof het je eigen werk is. Vaak worden jouw schoolopdrachten gecheckt door plagiaatscanners zoals Ephorus en Turnitin. Veel (hoge)scholen en universiteiten gebruiken deze scanners om jouw werk te vergelijken met ander bestaand werk. Daarbij kijken ze naar stukken uit de interne databases van (andere) onderwijsinstellingen, maar ook naar stukken die online te vinden zijn. Zo’n scanner laat zien waar overeenkomsten zijn aangetroffen tussen jouw stuk en ander bestaand werk.

Plagiaat wordt ook wel gekenmerkt als inbreuk op het auteursrecht. Iedereen die creëert, is immers auteur en wordt daarmee direct beschermd onder dit recht.

Wanneer is iets plagiaat?

Er is een aantal vormen van plagiaat dat door plagiaatscanners opgespoord kan worden in de plagiaatcontrole. Maar hoe kun je plagiaat omzeilen? De volgende voorbeelden tonen aan waar de grens tussen een citaat en plagiaat ligt.

  • Het letterlijk overnemen van werk van iemand anders zonder bronvermelding en aanhalingstekens.

  • Teksten parafraseren of samenvatten zonder de juiste bronvermelding.

  • Het parafraseren van een idee dat oorspronkelijk van een ander komt en dit uit te geven als je eigen werk.

  • Het inleveren van hetzelfde paper voor meerdere vakken.

  • Het herformuleren van verschillende onderzoeken zonder bronvermelding en eigen onderzoek.

  • Het gebruiken van beweringen in de tekst uit onderzoeken die niet bestaan. 

  • Onjuiste informatie geven over de originele bron (direct geciteerd of in je eigen woorden vermeld).

  • Het volledig aanleveren van werk van iemand anders en er je eigen naam onder zetten.

  • Teksten overnemen uit andermans werk, waarbij in iedere zin een ander woord staat om zo een hoog percentage in de plagiaatscanner te voorkomen. 

  • Het gebruik van AI-gedreven tekstgenerators zoals ChatGPT om inhoud te creëren zonder dit te vermelden. 

  • Het niet citeren van geautomatiseerde bronnen of tools die zijn gebruikt om academische teksten te schrijven. Verderop in dit artikel zoomen we dieper in op de uitdagingen rondom AI en plagiaat. 

De risico’s van onbedoeld plagiaat

Niet alle vormen van plagiaat zijn opzettelijk. Soms kunnen studenten, geïnspireerd door diverse bronnen, onbewust zinnen of ideeën overnemen. Dit staat bekend als onbedoeld plagiaat. Hoewel de intentie wellicht niet kwaadwillend is, kunnen de gevolgen net zo ernstig zijn. Het is daarom van belang om altijd kritisch naar je eigen werk te kijken en bronnen te dubbelchecken.

De verschillende plagiaatscanners

Bijna elke hogeschool of universiteit maakt gebruik van plagiaatscanners om plagiaat op te sporen middels de plagiaatcontrole. Op het moment dat jij je scriptie digitaal inlevert bij je onderwijsinstelling, wordt deze automatisch verwerkt in de plagiaatcontrole. Veelgebruikte plagiaatscanners zijn Ephorus en Turnitin. Deze tools scannen je scriptie of essay op plagiaat door de inhoud te vergelijken met andere scripties, wetenschappelijke publicaties en diverse bronnen op het internet.

De grootte en inhoud van de databases verschilt per plagiaatscanner. Sommige databases, bevatten alleen websites, terwijl andere plagiaatscanners ook boeken, wetenschappelijke artikelen en eerder geüploade documenten bevatten. Hoe groter de database, des te groter de kans dat er ’plagiaat’ gevonden wordt en plagiaat omzeilen lastiger wordt.

Meer hulpmiddelen voor het omzeilen van plagiaat

Gelukkig zijn er naast plagiaatscanners ook tools beschikbaar die studenten helpen bij het creëren van origineel werk. Schrijfhulpmiddelen, bronmanagementsoftware en workshops over academisch schrijven kunnen allemaal bijdragen aan het versterken van schrijfvaardigheden en het vermijden van plagiaat. Ken jij bijvoorbeeld Grammarly, de handige grammaticachecker al?

ChatGPT: Handig, maar let op voor plagiaat! 

Ben je al bekend met ChatGPT? Dit is een geavanceerde AI van OpenAI die in staat is om teksten te genereren. Hoewel het een krachtig hulpmiddel is, zijn er enkele belangrijke punten om rekening mee te houden.

ChatGPT haalt zijn informatie uit een omvangrijke dataset waarmee het is getraind. Hoewel de output vaak uniek lijkt, kan deze onbewust overeenkomen met bestaande content. Dit kan onbedoeld leiden tot vraagstukken over originaliteit en plagiaat, vooral op hoge scholen en universiteiten. Lees hier alles wat je moet weten over ChatGPT en plagiaat. 

Daarom is het raadzaam om, wanneer je gebruikmaakt van ChatGPT of vergelijkbare AI-tools, je content grondig te controleren op originaliteit. En het is altijd goed om transparant te zijn over de tools die je hebt gebruikt tijdens je schrijfproces. Zo waarborg je de integriteit en kwaliteit van je werk. Lees ook: Wat is een AI checker en hoe kan het je helpen om een negatief bsa te voorkomen?

Kun je een plagiaatscanner omzeilen?

Plagiaatscanners worden steeds slimmer en de databases worden alsmaar groter, waardoor plagiaat omzeilen steeds lastiger wordt. Scripties en papers worden vaak opgeslagen in de databases van onderwijsinstellingen en gedeeld met andere instellingen. Voordat je je werk inlevert, kan het raadzaam zijn om zelf een plagiaatscanner te gebruiken. Zo krijg je inzicht in eventuele overeenkomsten en kun je aanpassingen doorvoeren waar nodig.

Hoeveel ‘plagiaat’ is toegestaan?

Het plagiaatpercentage geeft aan welk percentage van jouw essay of scriptie is teruggevonden tijdens de plagiaatcontrole in de plagiaatscanner. Heb je een percentage van 12%? Dan komt 12% overeen met andere bestaande stukken die online en in andere databases zijn gevonden. Het percentage plagiaat dat jouw tekst volgens jouw onderwijsinstelling mag bevatten is in principe 0%. Omdat echter niet alle overeenkomsten in jouw tekst per definitie plagiaat zijn, zegt een score van meer dan 0% nog niet alles. Elke overeenkomst in jouw tekst moet accuraat beoordeeld worden door je docent of de examencommissie.

Wanneer pleeg je géén plagiaat?

Je pleegt geen plagiaat als je correct citeert, een adequate bronvermelding hanteert of schrijft over persoonlijke ervaringen en eigen onderzoek. Zelfgemaakte afbeeldingen, diagrammen en tabellen worden ook niet als plagiaat beschouwd. Wanneer je de originele auteur bent en je de juiste bronvermelding gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over plagiaat.

Lees ook: AI voor studenten: waarom je er niet blind op moet vertrouwen

Hoe kan ik plagiaat omzeilen?

Je kunt plagiaat voorkomen door bronvermelding op de juiste manier toe te passen in je teksten. Dit moet je doen als je exacte woorden kopieert of een deel van een ander onderzoek of document parafraseert of samenvat. Maar ook wanneer je bestaande afbeeldingen, illustraties, tabellen of diagrammen gebruikt.

Lees ook: Zo kan ChatGPT je helpen bij het schrijven van originele teksen in het onderwijs! 

Welke regels gelden er wat betreft de bronvermelding?

Het gebruik van bronvermelding op de juiste manier moet plagiaat voorkomen. Hierdoor hoef je geen zorgen te maken over plagiaat omzeilen. Middels bronvermelding geef je als schrijver erkenning aan de (wetenschappelijke) bron. Daarnaast gebruik je wetenschappelijke artikelen omdat deze betrouwbaar zijn. Bij een wetenschappelijke bron is de kennis onderbouwd door middel van onderzoek. Door meerdere wetenschappelijke bronnen te gebruiken en deze te combineren, kun je je eigen conclusies trekken en dit vermelden in je scriptie of essay. Je kunt bronnen in je tekst vermelden door ze bijvoorbeeld samen te vatten, te parafraseren of te citeren (APA-stijl). Let erop dat als je tekst letterlijk overneemt, je duidelijk aangeeft dat het een citaat betreft. 

Lees ook: Kunnen docenten ChatGPT herkennen?

Hulp nodig bij beschuldiging van plagiaat? Kies voor De Studentenadvocaat

Wanneer je door de examencommissie van jouw hogeschool of universiteit wordt beschuldigd van plagiaat, kan dit het einde betekenen van jouw studentencarrière. Met de hulp van de Studentenadvocaat hoeft dat echter niet het geval te zijn.

Als je meent dat je onterecht van plagiaat wordt beschuldigd en in beroep wilt gaan, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. De Studentenadvocaat heeft veel ervaring met uiteenlopende plagiaatzaken en probeert altijd het best mogelijke resultaat voor je te behalen. Neem daarom contact met ons op.

 
 
Previous
Previous

De examencommissie, het CBE en de nieuwe rol van de Raad van State: wie zijn ze en wat doen ze?

Next
Next

AI voor studenten: waarom je er niet blind op moet vertrouwen