Propedeuse HBO regels: kunnen ze leiden tot een negatief BSA?

HBO propedeuse regels

Ben jij van plan binnenkort te beginnen aan een HBO-opleiding? Dan zul je een spannend jaar tegemoet gaan: een nieuwe studie, nieuwe mensen en een nieuwe school. Daarnaast zul je te maken krijgen met het halen van dat ene felbegeerde papiertje: je propedeuse. Maar wat is een propedeuse nou precies? Ben jij al bekend met de regels voor een HBO propedeuse? En hoe zorg je er voor dat je geen negatief BSA krijgt? Dat en meer zullen wij in dit artikel bespreken.

Wat is een propedeuse?

Een propedeuse - ook wel ‘P’ genoemd, -  is een diploma dat je krijgt door alle studiepunten uit het eerste studiejaar van je HBO opleiding te behalen. Met het behalen van je HBO propedeuse bewijs je dat je het niveau van de opleiding aankunt. Tijdens het propedeusejaar krijg je vakken die een soort inleiding bieden op de hoofdvakken die je later in je opleiding zult tegenkomen. Het vormt dus een belangrijk onderdeel van je studie. Na deze periode van ee jaar begin je aan de verdiepingsfase van je opleiding.

Wat zijn de regels van een propedeuse halen op het HBO?

In het eerste jaar van je opleiding zul je alle studiepunten moeten verzamelen voor het behalen van je propedeuse. Wanneer je al deze studiepunten behaalt, dan krijg je een propedeuse. De meeste HBO-scholen stellen als regel dat je maximaal twee jaar over het behalen van al je studiepunten mag doen. Zo herkans je in het tweede jaar de vakken die je in het eerste jaar niet hebt gehaald.

Heb je na het tweede jaar nog steeds niet alle studiepunten binnen? Dan zul je een negatief bindend studieadvies ontvangen. Dit houdt in dat je onderwijsinstelling het aannemelijk vindt dat je niet over voldoende kennis beschikt om de komende studiejaren succesvol af te ronden. Als gevolg hiervan moet zul je de opleiding moeten verlaten. Lees hier wat er nog meer gebeurt als jij je propedeuse niet na twee jaar haalt.

Wat is het voordeel van een propedeuse?

Zodra je die welverdiende HBO propedeuse hebt gehaald, wil je natuurlijk graag weten wat het oplevert en wat het nut ervan is. Goed nieuws: er kleven mooie voordelen aan het behalen van je HBO propedeuse. Zo maak je wanneer je jouw HBO propedeuse binnen één jaar haalt meer kans om deel te mogen nemen aan een honoursprogramma. Dit programma bestaat uit extra uitdagend onderwijs, dat verder gaat waar je reguliere opleiding ophoudt. Het is tevens een goede voorbereiding op een succesvolle carrière.

Studenten die hun propedeuse in het eerste studiejaar hebben gehaald kunnen bovendien vaak direct doorstromen naar een universiteit. Voor veel HBO-studenten is deze regel de ultieme reden om alles uit de kast te halen om hun propedeuse te halen.

LET OP: Deze regel geldt niet voor iedere studie. Wil jij met je propedeuse doorstromen naar de universiteit? Dan is het raadzaam vooraf te informeren naar de HBO propedeuse regels rondom jouw toekomstige studie.

Hoe lang mag je over een propedeuse doen?

Je propedeuse halen is een enorm ding. Hetzelfde geldt voor het bindend studieadvies. Want haal je niet snel genoeg alle punten voor je propedeuse, dan krijg je een negatief BSA. Hoe lang je precies over een propedeuse mag doen is per HBO-instelling verschillend. De exacte regels voor het behalen van jouw HBO propedeuse kun je terug vinden in het OER: het Onderwijs en Examenreglement. Dit reglement bevat alle regels over jouw opleiding.

Als we uitgaan van de regels bij de gemiddelde HBO-instelling dan mag je 2 jaar doen over het behalen van je propedeuse. Dit houdt in dat je binnen deze 2 jaar alle studiepunten van het eerste jaar moet behalen. Een groot deel van de HBO-instellingen stelt bovendien als regel dat je in het eerste studiejaar ten minste 75% van je studiepunten moet behalen. De overige 25% van de studiepunten mag je dan in het tweede jaar behalen.

Hoelang is een HBO propedeuse geldig?

Wanneer je jouw propedeuse hebt gehaald kun je deze beschouwen als een behaald diploma. Wanneer we uitgaan van de propedeuse regels van het HBO blijft dit diploma voor altijd geldig. Wat echter wel kan veranderen is waarvoor je hem kan gebruiken. Dit hangt logischerwijs samen met eventuele toekomstige onderwijsvernieuwingen. Zo waren de propedeuse HBO regels in 1985 anders dan nu. Ter illustratie: wat kun je tegenwoordig nog met een informatica-propedeuse van dertig jaar geleden?

Hoeveel studiepunten nodig voor propedeuse en BSA?

De meeste HBO-instellingen hanteren als regel dat je alle 60 studiepunten uit het eerste jaar nodig hebt voor een propedeuse. Wat hiermee samenhangt is het BSA: het bindend studieadvies. Deze term gaat over het aantal punten dat je moet halen om verder te mogen met je opleiding. Iedere HBO-opleiding heeft zijn eigen regels voor het minimaal aantal studiepunten dat je moet halen om je studie af te maken. Haal je dit minimaal aantal studiepunten niet, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Dan zul je moeten stoppen met de opleiding. Verplicht afscheid moeten nemen van je studie is niet het enige nare gevolg van een negatief BSA. Lees hier welke gevolgen een negatief bindend studieadvies nog meer heeft voor jouw studievoortgang.

Kan het niet halen van je propedeuse leiden tot een negatief BSA?

Jaarlijks behalen vele studenten hun HBO propedeuse helaas niet. Zij hebben dan een negatief bindend studieadvies gekregen. Om deze reden zullen zij moeten stoppen met de opleiding. Als gevolg van deze HBO propedeuse regel moeten deze studenten op zoek naar een andere studie. In de meeste gevallen zullen zij op zoek moeten gaan naar een andere HBO-instelling. Heb jij een negatief BSA gekregen maar wil je toch door met dezelfde studie? Lees dan in dit blog wat je moet doen.

In enkele gevallen is het simpelweg onmogelijk om een propedeuse te behalen in de daarvoor gegeven tijd. Heb jij je propedeuse niet gehaald omdat je HBO-instelling zich zelf niet aan de regels hield? Of vind jij dat je onterecht een negatief bindend studieadvies gekregen? Laat dit dan aan ons weten. Dan zullen wij kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Handelt jouw HBO-instelling niet volgens de regels bij jouw propedeuse?

Ben jij van mening dat jouw HBO-school zich niet aan de regels heeft gehouden aangaande het behalen van je propedeuse? Of denk jij dat jij onterecht een negatief BSA hebt gekregen? Dan wil De Studentenadvocaat je graag helpen. Wij zullen je helpen om sterker in je schoenen te staan. Neem daarom gerust contact met ons op. Als we je kunnen helpen, dan gaan we zo goed als kosteloos voor je aan de slag.

 
 
Previous
Previous

Hoe wordt er gecontroleerd op plagiaat?

Next
Next

Scriptiestress? Zo check jij je scriptie op plagiaat