
Negatief BSA op de universiteit: Wat nu?
Ondanks al je harde werken mag je van de universiteit niet door naar het volgende jaar: je hebt een negatief bindend studieadvies (BSA) gekregen. Zo’n bericht voelt als een klap in het gezicht. Je studie stopt abrupt en je toekomstplannen staan op losse schroeven. Maar wat betekent een negatief BSA nu precies voor jou, en belangrijker: wat kun je doen als je het er niet mee eens bent? In deze blogpost leggen we uit wat de gevolgen zijn van een negatief BSA en welke stappen je kunt ondernemen. Ook bespreken we recente ontwikkelingen rond het BSA-beleid (vanaf 2025) en hoe juridische hulp het verschil kan maken.

Deadline inschrijven studie 2025: tot deze datum kun je je aanmelden (en wat doe je daarna)
Ben je van plan om na je middelbare school naar het hbo of de universiteit te gaan? Of wil je doorstuderen en een vervolgopleiding volgen? Dan is het belangrijk dat je je op tijd inschrijft voor de studie die je wilt gaan volgen. Universiteiten en hogescholen hanteren bepaalde deadlines voor het inschrijven van studies.

Hoeveel studiepunten nodig om over te gaan? Dit is wat elke student moet weten
Elk jaar worden studenten geconfronteerd met dezelfde prangende vraag: hoeveel studiepunten moet ik halen om over te gaan? Vooral wanneer de resultaten binnendruppelen en het einde van het studiejaar nadert, kan de druk flink toenemen. In dit artikel geven we je een uitgebreid en duidelijk antwoord op deze belangrijke vraag. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Hoe werkt het bindend studieadvies (BSA) op de universiteit?
Als je eerstejaars student bent – zowel op een hogeschool als universiteit – krijg je aan het einde van je eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit is een advies van je onderwijsinstelling waarin staat of je volgens hen wel of niet geschikt bent om door te gaan met jouw opleiding. Maar hoe werkt het bindend studieadvies (BSA) precies op de universiteit in 2025?

Wat te doen na een negatief BSA van een andere universiteit?
Aan het einde van je eerste studiejaar aan de universiteit krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dit advies bepaalt of je je studie kunt voortzetten. Heb je niet genoeg studiepunten behaald, dan ontvang je meestal een negatief BSA en moet je stoppen met je opleiding. Maar wat als je toch wilt doorstuderen? In dit artikel verkennen we je mogelijkheden.

De aanpassing in het bindend studieadvies in het hoger onderwijs: wat betekent dit voor studenten?
Goed nieuws voor studenten! Het bindend studieadvies (BSA) in het hbo gaat op de schop. De komende jaren zullen er grote veranderingen plaatsvinden die het studieklimaat voor studenten aanzienlijk zullen verbeteren. Het meest opvallende? Vanaf het studiejaar 2025-2026 wordt het aantal vereiste studiepunten voor het behalen van een positief BSA verlaagd naar maximaal 30 ECTS in het eerste jaar. Wat betekent deze verandering voor studenten?